top of page
  • Foto del escritorMixa

Recomanacions literàries #VullSerJoveFeminista

En motiu de la setmana #VullSerJoveFeminista us porto algunes recomanacions per conèixer millor aquest moviment!


L’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie va revolucionar les TED Talks amb un discurs sobre feminisme que va donar la volta al món i que es va acabar convertint en un petit assaig que ja podeu llegir en català i castellà amb el títol “Tothom hauria de ser feminista”.


Editorial: Fanbooks

Any d’edició: 2016


© Fotografia del blog "El pingüino lector"

Tal i com resa la contraportada: “Aquest és un llibre petit, però té l’esperança que el seu pes en la societat sigui molt gran”. El discurs de Chimamanda és realment emocionant, punyent, sagaç i irònic. A través de varies anècdotes de vegades aparentment quotidianes, l’autora ens mostra de forma meridiana el panorama de la societat nigeriana, encara que les seves paraules no tan sols són vàlides per un continent sinó per tots i cadascun dels pobles de la terra.


p.51 “La cultura no fa la gent. La get fa la cultura. Si és cert que no forma part de la nostra cultura el fet que les dones siguin éssers humans de ple dret, aleshores podem i hem de canviar la nostra cultura.”

Tot i que el discurs de Adichie sembla que estigui aleatòriament estructurat, segueix una perfecta línia recta que, lenta però inexorablement, va desmitificant i contrarestant la majoria d’arguments que s’esgrimeixen contra el feminisme. El que m’ha agradat més del llibre, però, és la veu de Chimamanda: esperançada i commovedora, alhora que ferma i contundent.


p.47 “Algunes persones trauran el tema de la biologia evolutiva i els simis, la manera com les femelles dels simis s’inclinen davant dels mascles, aquesta mena de coses. Però la realitat és aquesta: no som simis. Els simis viuen als arbres i mengen cucs de terra. Nosaltres no.”


I després de llegir-lo si us heu quedat amb ganes de més, no us perdeu el “Manifest feminista en quinze consells”.


Editorial: Fanbooks

Any d’edició: 2017


Aquesta segona part, té un origen no menys poc convencional: es tracta d’una carta que Adichie va escriure a una amiga d’infantesa que li demanava consell sobre com educar la seva filla en el feminisme.

Les anècdotes, reivindicacions i crítiques de Adichie tornen a ser presents en aquest petit llibre, però que això no us enganyi... ambdós són igual d’importants i necessaris perquè aprofundeixen en temes diferents.

A “Tothom hauria de ser feminista” Adichie contrarestava la majoria d’arguments que s’esgrimeixen contra el feminisme i feia una crida a canviar la nostra societat, mentre que a “Manifest feminista en quinze consells” ens explica com començar a fer-ho des del primer dia.


És més, m’he adonat que gran part dels consells de Adichie es fonamenten en el respecte, l’empatia, la sensibilitat, l’autoestima...


p.42 Ensenya-li sobre privilegis i desigualtats i la importància de dignificar tothom que no li vulgui cap mal; explica-li que els empleats domèstics són igual d’humans que ella, ensenya-li a saludar sempre el xofer. Enllaça aquestes expectatives a la seva identitat. Per exemple, digues-li: <<A la nostra família, quan ets petit, has de saludar sempre a la gent més gran que tu, facin la feina que facin>>.”


De fet, el cinquè suggeriment és un dels meus preferits (no crec que us costi gaire endevinar per què ^^)


p.26 Ensenya a la Chizalum a llegir. Ensenya-li a estimar els llibres. La millor manera és donant exemple. Si et veu llegit, entendrà que llegir és valuós. Si no anés a l’escola i només llegís, probablement seria més culta que qualsevol nen educat de manera convencional. Els llibres l’ajudaran a entendre i a qüestionar-se el món, a expressar-se, i l’ajudaran també en tot allò que vulgui ser (xef, científica o cantant) perquè es beneficiarà de tot allò que aporta la lectura. I no em refereixo a llibres de text. Parlo de llibres que no tenen res a veure amb l’escola, com ara autobiografies, novel·les i històries.


En fi, us considereu feministes o no, llegiu aquest manifest. Potser descobriu que heu seguit alguns dels suggeriments d’Adichie, però sigui com sigui de ben segur que us donaran en què pensar... paraula de Mixa!


Sabíeu que...?

...en 15 dies surt un nou assaig de Chimamanda, aquest cop per parlar... “Sobre el perill dels tòpics”

La nostra societat moltes vegades redueix els individus i els pobles a una sola «història», ens narra una visió única que es converteix en un tòpic, i els tòpics són perillosos, perquè ens expliquen una realitat esbiaixada i injusta i ens fan oblidar que existeixen altres perspectives.


Però segur que no sabíeu que...

...Beyoncé va fer servir part de la famosa xerrada de la Chimamanda per a la seva cançó “Flawless”!

Pots sentir a la Chimamanda a partir del minut 1:25


I aquí podeu escoltar la xerrada completa de Chimamanda Ngozi Adichie


Per saber-ne més...


Mx

30 visualizaciones0 comentarios
bottom of page