top of page
  • Foto del escritorSergi Cano

PRIMÍCIA OLIDOLIVA | Quan torna "Crackòvia"?

[Aquesta informació va ser publicada originalment al canal de YouTube d'Olidoliva]

El 22 de maig de 2017, Joan Rufas s’acomiadava dels espectadors del “Crackòvia” «fins setembre». Som a gener de 2018 i, de moment, “Crackòvia” no està ni se l'espera. A Olidoliva coneixem els motius EN PRIMÍCIA.

Els problemes pressupostaris del “Crackòvia” vénen de lluny. La primera mostra evident d’això es va produir l’octubre de 2014, quan el programa tornava a la graella amb un format molt canviat. Les retallades que la direcció de TV3 havia aplicat a la productora van obligar a eliminar el número de gags per programa, convertint-lo en un informatiu satíric sobre esports que incloïa imitacions d’alguns personatges.


Aquesta nova versió del “Crackòvia” no va acabar de funcionar, i al cap dels mesos es van anar augmentant el número de gags i els presentadors van abandonar el plató per aparèixer entre bambalines, a l’estil de les primeres temporades del “Polònia”.


A partir de la següent temporada es va tornar al format original i es van fitxar nous actors,

començant una segona època daurada del “Crackòvia”, que va fer populars els seus personatges de Pedrerol, Joan Altafulla o los Manolos. L’audiència va acollir satisfactòriament aquest “Crackòvia”, convertint-lo en líder de franja en moltes de les seves emissions.


Com dèiem, la temporada passada es van acomiadar amb un “fins setembre”, però els canvis a la programació de TV3 no van deixar lloc pel “Crackòvia”. Des de la cadena es volia apostar per programes més llargs al prime time, prescindint dels tradicionals formats de mitja hora després dels "Telenotícies". Així, i aprofitant que “Merlí” s’acaba aquest mateix any, van decidir emetre’l just després del "TN" i seguit del “Merlinari”, convertint la nit dels dilluns en la nit de “Merlí”.


En aquell moment, Olidoliva ja va preguntar al director de TV3 sobre la situació del “Crackòvia”, i ens van dir que s’havia renovat de dalt a baix tota la graella de TV3 i els pressupostos s’havien acabat, deixant sense lloc el “Crackòvia”. Un dels programes que es va menjar el seu pressupost va ser l’”Està passant”.


Aquest nou format guarda certes similituds amb el “CKV” del 2014, ja que els dos són informatius satírics i comparteixen alguns col·laboradors i productora, Minoria Absoluta. De fet, gran part de l’equip tècnic del “CKV” treballa ara l’”Està passant”, que ha sigut una de les grans revelacions de temporada, sent líder de franja gairebé cada dia i superant en audiència els formats similars d’àmbit estatal.


Malgrat tot, el “Crackòvia” estava anunciat pel gener, tal i com es va dir des de la direcció de TV3 i vam publicar a Olidoliva. La situació en aquests 4 mesos, però, ha canviat.


Uns canvis de criteri a la llei de l’IVA obliguen TV3 a pagar 168 milions d’euros a Hisenda. Per tal d’aconseguir aquests diners, és evident que la cadena pública catalana es veurà obligada a retallar en les seves despeses per fer front a aquesta demanda, ja que una televisió pública, en principi, no es pot endeutar.


Les possibles mesures per reduir despeses són diverses. Acomiadar part de la plantilla de TV3 seria inviable, ja que comportaria el pagament de moltes indemnitzacions. Per altra banda, canviar l’estructura de la televisió i eliminar algun canal no sembla la prioritat de la direcció. Tampoc no es pot demanar una partida extraordinària a la Generalitat, ja que encara no s’ha format govern després de les eleccions del 21-D. Així, doncs, la decisió que s’ha pres ha sigut prescindir de les coproduccions, és a dir, els programes que TV3 encarrega o compra a empreses externes.


El “Crackòvia”, com ja hem dit, és una coproducció amb Minoria Absoluta i, per tant, entraria dins dels formats en perill. És per això que, al principi d’aquesta setmana, Olidoliva es va posar en contacte amb Minoria Absoluta per saber si realment “Crackòvia” es veuria afectat pel conflicte de l’IVA. Des de la productora ens van emplaçar a preguntar-ho directament a TV3, argumentant que són ells qui haurien d’encarregar nous capítols.

D’aquí ens sorgeix una primera dada. Si TV3 és qui hauria d’encarregar nous capítols, deu ser que encara no els ha encarregat.


De totes maneres, ens vam posar en contacte amb TV3 i ens van confirmar les nostres sospites. Fonts de la televisió pública catalana han confirmat a Olidoliva que el “Crackòvia” queda aturat, fins a nou avís, per la situació econòmica.


Per si algú encara dubtés de les nostres informacions, membres de l’equip del programa ja havien publicat tuits en la mateixa línia.


Si “Crackòvia” no ha tornat ara al gener, és improbable que ho faci abans de l’estiu, quan les competicions esportives ja estaran en la recta final. En tot cas, si tornés, ho hauria de fer a la tardor, amb l’inici d’una nova temporada.


Des d’Olidoliva, i Vull Ser Jove, estarem pendents de la situació econòmica de TV3, que esperem que resolgui el conflicte de l’IVA i pugui tornar a funcionar amb normalitat i sent competitiva. Pel que fa això i al “Crackòvia”, us informarem de qualsevol novetat a través dels nostres comptes de Twitter @OlidolivaYT i @VullSerJove.

55 visualizaciones0 comentarios
bottom of page